Do tego żółtego koktajlu dorzucam rozgrzewające dodatki. Jest idealny na sezon przeziębień
Jesienią nie musisz rezygnować z orzeźwiających i zdrowych owocowych koktajli. Są świetne na śniadanie albo zdrową przekąskę w ciągu dnia. Taka porcja owoców to jednocześnie naturalna dawka tak potrzebnych w sezonie jesienno-zimowym witamin. Aby jednak takie koktajle nie zadziałały wychładzająco na organizm, proponujemy dołożyć do nich dwa dodatki, które zamienią napój w najlepsze remedium na sezonowe infekcje. To kurkuma oraz imbir, które zadziałają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Jednocześnie sprawią, że koktajl będzie smakował wyjątkowo.
Jak zrobić żółty koktajl z kurkumą i imbirem?
Podstawą naszego koktajlu jest sycący banan oraz soczyste mango. W naszym przepisie proponujemy, aby dodać do napoju mleko migdałowe, ale może to być inny płyn. Ważne, aby zawierał tłuszcz, dzięki czemu cenne składniki zawarte w kurkumie dobrze się rozpuszczą i będą łatwiej przyswajane przez organizm. Mleko migdałowe to jedna z opcji, może to być także inne mleko roślinne o wysokiej zawartości tłuszczu (świetne są tu napoje dedykowane do kawy) albo pełnotłuste krowie mleko.
Jeśli lubisz słodsze koktajle, dodaj do tego zestawu odrobinę miodu (podajemy jako opcjonalny składnik) lub po prostu wybierz mocno dojrzałego banana. Ilość kurkumy i imbiru można zmieniać w zależności od indywidualnych upodobań smakowych.
Przepis: Żółty koktajl z imbirem i kurkumą
Owocowy koktajl z rozgrzewającymi dodatkami.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 338
Składniki
- 1 banan
- 1/2 mango
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Robienie koktajluZmiksuj wszystkie składniki na gładkie smoothie.
Inne pomysły na koktajl z kurkumą i imbirem
Skład koktajlu z kurkumą i imbirem można modyfikować. Świetnie pasują tu również inne owoce: np. ananas, brzoskwinia czy nektarynka. Do napoju można dodać także mus dyniowy albo sok jabłkowy czy ananasowy. Koktajl z kurkuma można zrobić również w wersji zielonej: wówczas dodaj do napoju zamiast mango liście szpinaku, kiwi oraz seler naciowy.